Attityd.nu

Kollade igenom attityds hemsida där ja kom över ett inlägg om min storebror & branden.



Vila i Frid Gustavo

26 OKTOBER 2008

Jag var bara 9 år, men jag minns morgonen. De extrainsatta nyhetsklippen som spelades på tv-rutan. Och jag minns hur antalet dödsoffer steg för varje nytt inslag. Siffror vars värde aldrig kan sättas i summor. Där försvann söner, döttrar, syskon, släktingar och vänner.

Mamma gick oroligt omkring i huset den morgonen, ringde tänkbara vänner till familjen. Ingen verkade ha befunnit sig på platsen. Men det var svårt att andas ut. 63 ungdomar hade mist livet. En siffra som kom att sätta sig hårt i skinnet på vår stad, inte minst hos alla de anhöriga och drabbade. I år är det 10 år sedan den hemska händelsen inträffade.


MC:n Gustavo från gruppen Hammer Hill Click var en av ungdomarna som miste livet den kvällen. Några dagar efter katastrofen kunde minnesmålningen på bilden här ovan ses alldeles innan Centralstationen. "Vila i Frid Gustavo" målades av Tyrant (som var nära vän till Gustavo), Soul, Gas, Dans och Mouse. Målningen var dock inte bara tillägnad Gustavo, utan till alla som dog i branden (På gravstenen till höger om texten står det "Till minne av alla dem som omkom i branden 1998-10-30"). I en intervju i graffititidningen UP (Underground Productions) har Soul berättat att arbetade med målningen skedde ostört under dagtid trots att de saknade tillstånd. Det kändes fel för konstnärerna att arbeta med en minnesmålning i det fördolda. Målningen blev respekterad och kom att bli ett minnesmärke för en av de mest tragiska händelserna som skett i Sverige. Konstverket lämnades länge orörd tills dagen då Blue (med tillstånd från fastighetsägaren) målade över målningen. Något som upprört många. Idag lever målningen kvar genom foton och minnen, om de dyker upp en ny, det återstår att se.


Här kan ni läsa om aktiviteter som hålls under veckan i samband med tioårsminnet av brandkatastrofen.



Skrivet av Viktoria Tomic på GP / Attityd / Street

Kommentarer
Postat av: M-Lopez

Blev verkligen berörd :( jag beklagar verkligen. Det är så orättvist! Man kan inte göra så mycket än att minnas.

2008-11-04 @ 14:19:01
URL: http://micaelalopez.blogg.se/
Postat av: Ana-Lum

tack så mkt.. jo dt e dt enda man kan göra.. minnas och hedra.

2008-11-07 @ 19:51:53
URL: http://anaflum.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0